Abordul laparoscopic pentru hernia ombilicala

Abordul laparoscopic pentru herniile ombilicale a fost conceput pentru a minimiza trauma operatorie pentru pacient. Materialul alloplastic (plasa) este dispus sub defectul parietal cu o marjă largă de plasă în afara defectului (cca. 5 cm) dupa care este fixata la peretele abdominal cu ajutorul aplicatorului de capse sau fire trecute transparietal.

Pacienţii se interneaza in dimineata operatiei, dupa ce, in prealabil, au efectuat consultul preanestezic la medicul anestezist. Timpul de spitalizare este in mod normal de 24 ore (o zi de spitalizare).

Interventia chirurgicala se efectueaza sub anestezie generala.

Principiul de reparare chirurgicala a herniilor ombilicale implică utilizarea unei plase protetice pentru repararea defectului aparut la nivelul ombilicului pentru a reduce tensiunea la nivelul peretelui abdominal. O interventie chirurgicala care are ca rezultat lipsa tensiunii la nivelul peretelui abdominal (tension-free) scade foarte mult procentul de recidiva.

Dupa ce pacientul este anesteziat (anestezie generala), interventia incepe prin realizarea a trei miniincizii la nivelul abdomenului, se realizeaza pneumoperitoneul (se introduce CO2 in cavitatea abdominala pentru o vizualizare buna si pentru a avea camera de lucru), se introduc instrumentele de lucru si un laparoscop (un instrument care are o camera video si o sursa de lumina).

Se repereaza sacul de hernie ombilicala dupa care continutul lui (epiploon, ansa intestinala) este tras in cavitatea abdominala iar defectul peretelui abdominal este acoperit cu o plasa, permanenta, dublu fatetata (poliester sau polipropilena pe de o parte si colagen pe cealalta parte) si care impiedica sacul de hernie sa iasa. Plasa este fixata cu agrafe resorbabile (SorbaFix) si fire transparietale. Aceasta interventie chirurgicala nu necesita drenaj postoperator.

Este extrem de important ca pacientul sa fie activ si cat mai precoce postoperator pentru de a preveni unele complicatii postoperatorii (pneumonia, tromboză venoasă profundă şi embolia pulmonară). Durerea postoperatorie este variabilă şi poate fi considerabilă, în primele 24 de ore. Nu există nicio restricţie dietetica dupa operatie. Nivelul de activitate fizica dupa operatie este limitat de nivelul de confort al pacientului. Cu toate acestea, nu este, în general, recomandabil să se efectueze efort fizic intens sau ridicare de greutati pentru câteva săptămâni (cca. 30 zile), pentru a permite refacerea petelui abdominal.

CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ INTERVENTIA CHIRURGICALA NU POATE FI REALIZATĂ PRIN METODA LAPAROSCOPICA?

La un număr mic de pacienţi, metoda laparoscopică nu este fezabilă, din cauza incapacitatii de a vizualiza sau manipula organele implicate. Factorii care pot creşte posibilitatea de conversie (de a transforma interventia laparoscopica intr-una clasica) includ obezitatea, istoric de intervenţii chirurgicale abdominale in trecut sau sângerarea importanta în timpul operaţiei. Decizia de a efectua procedura deschisă este o decizie luata de medicul chirurg.

Decizia de a converti la o procedură deschisă se bazează strict pe siguranţa pacienţilor.

18,563 total views, 2 views today

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

11 comments on “Abordul laparoscopic pentru hernia ombilicala

 1. Olivia on said:

  Buna ziua,

  Imi puteti spune, va rog, daca o persoana diagnosticata cu hernie ombilicala minora poate fi supusa unor tratamente de fast-slim, electrosimulare, vacuum?
  Multumesc anticipat pentru raspuns.
  O zi buna.

  • Buna ziua,
   Electrostimularea are ca si rezultat contractiile repetate ale musculaturii abdominale, ceea ce poate complica hernia ombilicala cu posibila apritie a incarcerarii sau strangularii.
   Cu stima,
   Dr. Gabriel Matei

 2. Matei Dana on said:

  Am eventratie subombilicala de 2,3 cm,aceasta s-a facut in urma operatiilor avute anterior,2000 sarcina extrauterina,2007 chist hemoragic,2008 cezariana,ma intereseaza daca pot sa ma operez laparoscopic?Mentionez ca nu sun obeza,am 58-60 kg,173 cm,in sarcina nu am luat f mult in greutate,12 kg.Daca ma puteti opera laparoscopic va rog sa-mi lasati nr. de tel pt programare.Va multumesc.

  • Buna ziua,
   Interventia laparoscopica pentru herniile incizionale (eventratii) are multiple avantaje-dureri postoperatorii minime, reluarea activitatii rapida, efecte estetice foarte bune, risc de recidiva si infectii postoperatorii minime.
   Pentru detalii gasiti pe nr. meu de telefon, din sectiunea CONTACT a site-ului.
   Cu stima,
   Dr. Gabriel Matei

 3. Simona on said:

  O mare rugaminte… Care sunt costurile unei interventii laparoscopic pentru hernie ombilicala si ce implica aceasta? Deoarece am o interventie chirurgicala de aproximativ 7 ani (cezariana) si nu cred ca as mai putea trece printr-o astfel de trauma.Multumesc anticipat.

  • Buna ziua,
   in cazul herniei ombilicale, interventia laparoscopica costa aproximativ 6000 lei (interventia, plasa, dispozitivul de fixare si ziua de spitalizare). Daca defectul herniar nu este mare, se mai poate efectua procedura Proceed Ventral Patch, o tehnica cu abord minim invaziv si efecte estetice ff bune (aproximativ 3500 lei).
   Cu stima,
   Dr. Gabriel Matei

 4. constantin andrei on said:

  Buna ziua, dupa interventie chirurgicala,ocluzie intestinala,am facut o hernie ombilicala,se poate opera laparoscopic,multumesc anticipat.

 5. Marinela ILIE on said:

  Buna ziua,

  Cat costa operatia de hernie ombilicala la un asigurat cu tot cu bilet de trimitere?

  Mentionez ca am 23 de ani si 65 kg si am o umftaura de 2-3 cm, deasupra buricului, la o distanta de 4 cm deasupra buricului.

  Multumesc!

 6. Cosmin on said:

  Buna ziua,am o eventratie a unei herni ombilicale(cam la 10 cm deasupra buricului),am operato in anul 2010,operatie normala cu plasa,dar acum sa rupt de la legatura,pe marginea plasei.Acum trebuie sa pun o plasa mai mare,se poate opera si laparoscop?Precizez acum este o hernie medie fara complicati(parerea mea).Si daca se poate cat este tariful pentru operatie?Multumesc anticipat,doresc sa o operez in primavara.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*