Operatie laparoscopica cancer colon

colonOPINIA PACIENTULUI
Să fi fost prin februarie, când am resimţit primele dureri. Apăreau din când în când, în partea dreaptă. M-am gândit că fierea era de vină, aşa că am început să iau acasă colebil, rovacol, mă rog, medicamentele cu care ştiam că se tratează.
Durerile m-au pus totuşi pe ganduri şi am mers să fac o ecografie abdominală. După ecografie, doamna doctor mi-a spus că bila se află sub coastă, iar durerea mea era orizontală, in regiunea ombilicului, şi mi-a recomandat să fac o colonoscopie.
Cum să fac eu aşa ceva?! Nu, nu credeam că era nevoie şi nici nu voiam să fac asta. Doar nu se duce nimeni de plăcere la colonoscopie, aşa că n-am mers.
Durerile nu erau atat de proeminente – cand mă luau, cand mă lăsau. Am făcut analizele. Totul a fost in regulă, cu excepţia anemiei. Nu m-am ingrijorat prea tare din această cauză. Mama a avut anemie toată viaţa, aşa că am pus-o pe seama geneticii şi am stat liniştită.
Era in ziua de Paşte. La masa de sărbătoare am gustat doar un pic de carne şi un ou. Au reinceput durerile. Nişte crampe cumplite, aveam impresia că-mi umblă cineva cu o foarfecă prin burtă.
La cateva zile după acest episod, am mers la spital. Doctorul a pus totul pe seama fierii şi a bilei. Mi-a recomandat medicaţia specifică şi m-a trimis acasă.După două săptămani am avut ocriză extrem de urată, deşi luam tratament şi aveam regim alimentar.
Ce putea să mai aibă bila ca să mă deranjeze atat de tare? Nu mai puteam suporta, aşa că am chemat ambulanţa. Doctoriţa mi-a administrat un calmant şi a pus durerile tot pe seama bilei. A mai trecut o săptămană şi durerile chinuitoare au revenit. Mancasem puţină carne de pui şi morcov fiert; probabil că nu erau suficient mărunţite, de mi-au declanşat dureri aşa mari. Am rezistat toată ziua de sambătă, iar duminică am chemat din nou ambulanţa. Nu mai puteam suporta. In acel moment doamna doctor mi-a spus că este ceva in neregulă. Se simţea ceva in partea dreaptă, nu era bila, nici colecistul. M-a trimis de urgenţă la colonoscopie! Astfel, a doua zi am mers la MedLife Băneasa. La colonoscopie, doamna doctor mi-a spus că “este ceva de care nu putem trece” şi m-a direcţionat către examenul de computer tomografic, ca să vedem exact ce este. Joi am mers la Spital pentru CT, unde mi-au spus clar că in zona respectivă este ceva care trebuie operat.
N-am mai aşteptat, am şi venit la Life Memorial Hospital. La consultaţie, i-am arătat toate investigaţiile d-lui Dr. Gabriel Matei, care mi-a spus că este o tumoră la colon; mi-a explicat in ce constă tratamentul, mi-a spus că trebuie operată şi mi-a zis ce se poate intampla dacă nu facem intervenţia. Nu mai era de aşteptat, aşa că m-am programatimediat pentru operaţie, iar după o săptămană am şi făcut-o (operatie laparoscopica).
Am fost operată cu cinci zile in urmă, totul a decurs foarte bine. N-am cum să pun in cuvinte atmosfera de aici şi modul de a se purta al personalului. M-am născut a doua oară, şi asta, datorită LOR.

OPINIA SPECIALISTULUI
Pacienta, în vârstă de 48 de ani, a început să se simtă rău în luna februarie 2012, când a şi început investigaţiile. Avea o durere în partea dreaptă, sub coaste, stare de vomă, aşa că s-a adresat unui medic gastroenterolog, care i-a recomandat un examen radiologic tranzit baritat, însă investigaţia n-a arătat nimic. După aceasta, a mai făcut o ecografie abdominală, la care se vedea un cadru colonic plin cu aer. Totuşi, doctorul i-a recomandat un set de analize, ceea ce a fost foarte bine, pentru că s-a descoperit o valoare sub limita admisă a hemoglobinei (anemie). De obicei, cancerul de colon drept este însoţit de anemie. Pacienta a făcut o colonoscopie, care a arătat prezenţa tumorii la nivelul colonului ascendent, şi un examen CT abdominal, care a confirmat diagnosticul şi nu a scos în evidenţă prezenţa determinărilor secundare (metastaze). Biopsia de la nivelul formaţiunii tumorale, efectuată cu ocazia colonoscopiei, indica un adenomocarcinom (tumoră malignă).
Pacienta a fost îndrumată către consultul de chirurgie generală, unde i-au fost explicate diagnosticul şi conduita terapeutică, în conformitate cu protocoalele internaţionale. S-a stabilit efectuarea intervenţiei prin abord minim-invaziv (laparoscopic). Intervenţia chirurgicală a constat în hemicolectomie dreaptă laparoscopică, cu anastomoză mecanică, ce a presupus extirparea colonului drept, partea terminală a intestinului subţire, şi o parte din colonul transversal, cu tot cu ganglioni şi cu vasele de sânge aferente care au fost secţionate la origine (intervenţie cu viză radicală oncologică). Intervenţia a durat aproximativ trei ore, a decurs fără probleme, iar evoluţia postoperatorie a fost favorabilă, cu administrarea alimentaţiei orale din prima zi postoperator şi reluarea tranzitului intestinal. Intervenţia chirurgicală laparoscopică are multiple avantaje faţă de intervenţia clasică. Datorită vizibilităţii bune pe care o avem în cazul operaţiilor laparoscopice, am reuşit să facem o operaţie radicală din punct de vedere oncologic. Durerea postoperatorie este minimă, ca şi riscul infecţiilor la nivelul plăgii, iar efectele estetice sunt incomparabile cu cele ale unei operaţii clasice, cu o recuperare postoperatorie rapidă.Rezultatul histopatologic a aratat un grad incipient al tumorii care nu necesita tratament oncologic si va intra in protocoluil stanard de urmarire postoperatorie.
Pacienta a fost internată în spital patru nopţi şi s-a externat într-o stare foarte bună.

Articol preluat InfoLife
dr. Gabriel MATEI – Chirurgie Generala

22,319 total views, 17 views today

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

7 comments on “Operatie laparoscopica cancer colon

 1. szasz gyorgy on said:

  buna ziua am citit mai sus ce scrie despre durerile abdominale si as avea si eu o intrebare,si eu am aceleas durerii abominale in partea dreapta sub coaste si citeodata am niste durerii de parca cineva ar vrea sa smulga din mine tot o durere inecsplicabila, am ajuns la urgenta ca ma durea foarte tare, miau facut radiografie, ecografie, singe, si rezultatul e COLICA ADDOMINALE, eu sint in italia, miau zis ca tre sa tin un regim usor acasa, dar ierii ma apucat o criza din nou de dimineata de la ora 05 dimineata si nu ma lasat pina seara, am fost la urgenta miau facut o injectie care ziceau ca ar fi trebuit sami treaca, dar absolut nu sia facut efectul, la inceput cind am avut durerii nam avut febra dar in scimb acuma cind ma durut am avut si febra si ma luat cu frigurii,, spunetimi va rog ce trebuie sa fac ca sint cam disperat ca nu stiu ce poate fii cu adevarat? multumesc mult si astept raspunsul dvs .

 2. Mitrache Doinita on said:

  am un polip pe colon si vreau sa stiu daca pot face la dvs.interventie laparoscopica pe colon in zona rectului fara a mai fi nevoie de interventie chirurgicala clasica.

  • Buna ziua,
   Va astept la o consultatie in Calea Grivitei nr. 365 – MedLife/Life Memorial Hospital, pentru a discuta despre posibilitatile terapeutice in acest caz. Trebuie facuta o colonoscopie si incercata scoaterea lui pe acesta cale.
   Cu stima,
   Dr. Gabriel Matei

 3. Veronica on said:

  Buna ziua,
  Am si eu o durere in partea dreapta, exact sub coaste.
  Prima data durerea a aparut in timp ce mergeam pe bicicleta. A trecut dupa cateva ore bune, am pus totul pe seama faptului ca am mincat si am facut efort fizic imediat dupa masa.
  Nu beau, nu fumez, nu maninc gras, fac sport zilnic si am o dieta destul de buna.
  La consultatie nu am cum sa ajung, ce poate sa fie?
  Multumesc anticipat,
  Veronica

 4. Malek costan on said:

  Buna ziua, am65ani, viata sanatoasa;de 1/2an am din cand an cand dureri sub rebord costal dr, socotite la UPU ca iradieri coloana (eco normal, analize sange idem). 1/2luna an urma durerea este mai localizata – unghi colic dr – ansa a aparut si spre unghi colic stg, tranzit intest angreunat evident si zgomotos an ac. zone,flatulenta,scaune regulate, pastoase, subtiate ca forma; hlg si fe seric bune,eco doar acumulare gaze an dreapta. Pot fi primit la dvs ptr consultatie, eventual interventie, cand ajung an Bucuresti? Cu sincer respect, va rog – totusi, scuzati – raspuns urgent.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*