Hernia hiatala

CE ESTE HERNIA HIATALA?

hiatal-herniaHernia hiatala reprezinta situatia în care o parte a stomacului trece permanent sau intermitent prin hiatusul diafragmatic deasupra jonctiunii eso-gastrice in torace. Deşi herniile hiatale sunt prezente la aproximativ 15% din populaţie, ele sunt asociate cu simptome la doar o mica parte dintre cei afectaţi.

In mod normal, esofagul trece de la nivelul toracelui în jos, traversează diafragma şi intră în abdomen printr-o gaură în diafragm numita hiatus esofagian. Chiar sub diafragm, esofagul se alătură stomacului. La persoanele cu hernii hiatale, deschiderea hiatusului esofagian este mai mare decât în mod normal, şi o parte din stomacul superior aluneca în sus sau trece prin hiatus in torace.

CARE SUNT CAUZELE HERNIEI HIATALE?

Se crede că herniile hiatale sunt cauzate de un hiatus esofagian mai larg decat de obicei, astfel favorizand alunecarea unei portiuni a stomacului in torace. Alţi factori care contribuie la instalarea unei hernii hiatale sunt scurtarea permanentă a esofagului (probabil, determinata de inflamarea si a unor cicatrici datorate refluxului sau regurgitarea sucului gastric acid), care trage stomacul in sus si sistemul mai slab de ancorare al esofagului la diafragma care permite esofagului şi a stomacului să alunece în sus.

Factorul declansator este cresterea presiunii intraabdominale secundar obezitatii, sarcinii, tumorilor abdominale, ascitei voluminoase.

EXISTĂ MAI MULTE TIPURI DE HERNII HIATALE?

Herniile hiatale sunt clasificate  astfel:
– tipul I    – prin alunecare
– tipul II   – prin rostogolire
– tipul III  – mixte
– tipul IV – voluminoase

CARE SUNT SIMPTOMELE HERNIEI HIATALE?

Marea majoritate a herniilor hiatale sunt prin alunecare şi cele mai multe dintre ele nu sunt asociate cu simptome. Cu cat este mai mare hernia cu atat cresc sansele ca ea sa fie insotite de simptome. Când herniile hiatale prin alunecare produc simptome, acestea sunt aproape întotdeauna cele din boala de reflux gastroesofagian (GERD) sau a complicaţiilor sale. Acest lucru se întâmplă deoarece formarea herniei adesea interfera cu bariera (sfincterul esofagian inferior), care împiedică refluxul sucului gastric din stomac in esofag. În plus, este cunoscut faptul că pacienţii cu BRGE sunt mult mai susceptibili de a avea o hernie hiatala decât indivizii care nu sufera de GERD. Astfel, este clar că herniilor hiatale contribuie la GERD.

Simptomele bolii de reflux gastroesofagian (GERD) includ: arsuri la stomac, regurgitare, greaţă, tuse si durere pneumonica prin aspirarea regurgitatiei.

CUM ESTE DIAGNOSTICATA O HERNIE HIATALA?

Herniile hiatale sunt diagnosticate inccidental când se face un examen radiologic sau endoscopic pentru a afla cauze unei direri abominale superioare. Endoscopia pune diagnosticul de hernie hiatala incidental, pacientul prezentindu-se pentru esofagite, esofag Barrett, gastrite, ulcere gastro-duodenale. Pacientul este pus sa tuseasca voluntar, iar la endoscopie se observa o portiune gastrica care intra prin orificiul esofagian inferior.

Manometria esofagiana reprezinta o procedura folosita pentru a determina cat de bine functioneaza muschii esofagului.Cu ajutorul manometriei esofagiene sunt depistate tulburarile motorii de la nivelul corpului esofagian (peristaltica ineficienta sau absenta; contractii nonperistaltice) si de la nivelul sfincterului esofagian inferior (SEI) (presiune de repaus anormala; relaxare inadecvata la deglutitie).

DE CE SE FACE TESTUL DE MANOMETRIE ESOFAGIANA?

Manometria esofagiana se foloseste, de obicei, in trei situatii:

 • pentru a determina cauzele refluxului (regurgitarii) acidului gastric in esofag;
 • pentru a determina cauzele dificultatilor de a inghiti alimentele;
 • pentru a determina cauza durerilor de piept care pot proveni de la esofag.

CUM SE TRATEAZA HERNIILE HIATALE?

Tratamentul herniilor mari para-esofagiene care provoacă simptome necesită o intervenţie chirurgicală. În timpul intervenţiei chirurgicale, stomacul este tras în jos în abdomen, hiatusul esofagian se micsoreaza iar esofagul este fixat ferm pe diafragm. Această procedură restabileşte anatomia normală.

Deoarece alunecarea herniilor hiatale cauzeaza probleme rareori, ci mai degrabă să contribuie la boala de reflux gastro-esofagian, tratamentul pentru pacientii cu hernii hiatale prin alunecare este, de obicei, aceelasi ca şi pentru GERD.

Când simptomele severe de reflux gastroesofagian persista după modificarea stilului de viaţă şi tratament medicamentos, chirurgia poate oferi ajutor. În trecut, tratamentul chirurgical al bolii de reflux gastroesofagian a necesitat o incizie mare abdominale şi a însemnat o perioadă lungă de recuperare.

Astazi, se utilizeaza abordul minim invaziv cu utilizarea unui laparoscop, a unui tub de iluminat şi de vizionare si a unor instrumente chirurgicale, care sunt introduse prin mici incizii in peretele abdominal pentru a efectua intervenţii chirurgicale minim invazive. Pacienţii pot părăsi spitalul mai repede şi se pot recupera mai repede.

Abordul laparoscopic anti-reflux este cea mai comună formă de chirurgie pentru GERD si herniile hiatale asociate.

CARE SUNT AVANTAJELE DATE DE CHIRURGIA MINIM INVAZIVA PENTRU HERNIA HIATALA?

 • incizii mai mici şi, prin urmare, cicatrici mai mici
 • timpul petrecut in spital este mai mic
 • un risc mai mic de infecţie sau sângerare după o intervenţie chirurgicală
 • timpul de recuperare mai mic
 • mai puţina durere
 • revenire la activitatile zilnice mai rapida

231,864 total views, 25 views today

Etichete

114 thoughts on “Hernia hiatala

 1. adrian paun

  Va salut, ma numesc Adrian si am fost diagnosticat cu hernie hiatala si esofagita grad B tip Los Angeles cateva luni in urma . Am urmat un tratament dar arsurile, dificultatea in a inghiti a continuat si cel mai rau refluxul mancarii in timpul somnului ceea ce ma lasa fara aer o perioada pana la un minut desi dormeam in pozitie inclinata si am decis sa ma operez . M-am operat laparoscopic robotic si acum la 2 sapt dupa operatie desi nu am mai avut arsuri sau reflux intampin o mai mare greutate in a inghiti alimentele desi manac supe, iaurturi, legume fierte … simt o presiune sub stern, o durere la fiecare inghititura si e ca si cum m-as ineca sau as bea apa cu aer, nu stiu daca e buna descrierea, ideea este ca mi-este foarte greu sa mananc pana si sa beau apa . Nu stiu daca trebuie sa acord mai mult timp vindecarii sau operatia nu a fost chiar cea mai reusita, as dori daca ati putea sa ma ajutati cu un raspuns . Eu nu locuiesc in Romania si m-am operat aici dar destul de greu imi este sa ma inteleg cu medici indieni care vb engleza, ma simt ca si cum as fi la veterinar, ei nu stiu ce ma doare, eu nu prea inteleg ce zic ei . Va multumesc .

  Reply
 2. George Apostolescu

  Locuiesc in Statele Unite si am fost diagnosticat cu acid reflux si hernie hiatala de vreo 4-5 ani. De atunci si pina acum, am luat o pastila pe zi de Omeprazole (20 mg)pe zi. Nu pot sa spun ca ma simt rau, nu am greturi, neplaceri la inghititul mincarii,cel mai rau este ca am regurgitari mari dupa un excess de mincat si baut (dupa cite o nunta). De curind am fost din nou la un gastroentorolog ca am auzit de operatia laparoscopica (si chiar una fara nici un fel de incizie). Mi-a facut testul cu bariu, endocopie si unca un test si mi-au spus ca am o hernie destul de mare (7 cm), gastrita cronica, acid reflux, sunt vreo 2 rani pe esofag si vreo 2 pe stomac dar a zis ca nu este ulcer ci doar iritatie. Acum urmeaza sa ma intilnesc cu un chirurg si nu stiu ce decizie sa iau: sa maoperez sau nu. Marimea herniei mele de 7 cm este foarte mare? Se poate reduce aceasta hernie cu regim alimentar si medicamente? Impartasesc aceleasi simtaminte ca si Adrian Paun in ceea ce priveste comunicatia cu doctorii de aici care daca sunt americani au impresia ca noi, imigrantii, suntem niste prosti si ne trateaza ca atare; sau sunt doctori indieni pe care nu-i intelegem noi. Multumesc si astept raspuns.

  Reply
  • Dr. Gabriel MATEI

   Buna ziua,
   In general, daca tratamentul medicamentos nu da rezultate, este indicata interventia chirurgicala, mai ales ca aveti hernie hiatala si boala de reflux gastroesofagian (cu riscul dezvoltarii in timp a enei leziuni esofagiene-esofag Barret).
   Cu stima,
   Dr. Gabriel Matei

   Reply
 3. Tudor

  Buna ziua,

  Am fost diagnosticat anul trecut cu gastrita si hernie hiatala prin alunecare de 4cm. Am luat tratamentul medicamentos, tin si regim si simptomele s-au ameliorat. Problema mea este ca fac canto si folosesc respiratia costo-diafragmala iar de multe ori mi se intampla sa am senzatia de aer insuficient, spasme la nivelul diafragmei, inclestarea maxilarelor, etc. M-am gandit ca o solutie ar fi operatia herniei si vreau sa va intreb daca imi va elimina eceste simptome si daca folosind acea respiratie costo-diafragmala cu sustinerea aerului este considerat efort fizic containdicat in urma operatiei. Multumesc.

  Reply
   • gabi

    Domnu doctor dati-m si mie un sfat am fost diacnosticat la o endoscopie digestiva cu gastrita obisnuita si o mica hernie hiatala prin alunecare 3. 5 cm cum sa procedez

    Reply
   • Livia

    Buna ziua! Sotul a fost diagnosticat cu hernie hiatala axiala de aproximativ 7 cm cu esofagita clasa D Los Angeles. Ce imi recomandati sa fac in cazul acesta? Operatia ar fi o rezolvare?

    Reply
 4. Ioan

  buna seara
  am 52 de ani si am fost diagnostigat cu hernie hiatala organo axiala cu esofagita de reflux clasa los angeles B.
  mi s a scris tratament cu nexium si motilium de 3 zile pe o perioada de 1 luna.
  simptomele sunt sub forma de sughit aproape continuu (foarte des) inclusiv noaptea.
  sa am rabdare cu tratament ca sughitul sa dispara sau ce altceva as putea sa fac?
  multumesc anticipat.

  Reply
 5. Nina

  Buna seara. Mama mea are 68 ani si a fost diagnosticata cu hernie hiatala voluminoasa. Face tratament medicamentos, regim strict numai supa si lapte, din ora in ora. O inghititura din orice alta mancare ie face foarte rau, are dureri mari de stomac. Ne-am decis sa mergem la operatie, dar va rog sa-mi spuneti care este indicata, cea laroscopica sau clasica. Am prefera pe cea laroscopica pentru ca timpul de refacere este mai scurt. Dar am auzit pareri diferite. Multumesc mult.

  Reply
 6. Panait

  Buna seara
  Am 39 de ani si din octombrie 2010 ma chinui cu o boala de reflux (dureri in epigastru si o greata care ma tine legat de motilium)
  Am facut in noembrie 2010 endoscopie …doar o gastrita,durerile nu dispar dupa tratament,sunt sfatuit sa fac tratament pentru helicobacter durerile nu dispar, repet tramentul …degeaba
  Febroarie 2011 endoscopie..hernie hiatala transdirecta 2-3 cm.tratament ranitidina cu motilium 7 zile nimic, durerile in epigastru cresteau se declansau la efort mediu dar si dupa masa,imi era rau de la orice mancare,in martie mai fac o endoscopie la Fundeni ..boala de reflux sindrom barret cu biopsie, tratament Nexium 40 mg si motilium, nimic chiar mai rau, slabisem 18 kg si-mi era foarte rau .
  Dupa 6 luni cu Nexium de 40 mg si motilium,urmeaza 6 luni de nexium de 20 mg cu motilium, starea se imbunatateste dar nu dispar durerile,sunt sfatuit sa renunt la medicamente si nici in 3 zile se istaleaza din nou senzatia de greta .
  Am inceput sa continui cu Controloc si motilium ceea ce iau si acum.
  In aceasta luna am facut la Floreasca o endoscopie … diagnostic esofagita de reflux Clasa A (pe scara Los Angeles)- doua eroziuni supra cardiale,acelasi tratament.
  Cu toate ca am aprope doi ani de cand ma lupt cu aceste dureri care nu vor sa dispara medicii nu-mi recomanda operatia .
  Dupa cele descrise mai sus, care ar fi parerea d-voastra in vederea efectuarii acestei operatii?

  Reply
 7. stroie stefanita

  Se poate opera o hernie hiatala la cererea pacientului datorita esecului tratementului medicamentos si ce costuri implica aceasta.Mentionez ca am 37 de ani 1,80.85kg si vreau sa elimin eventualele complicatii (esofag barret,cancer esofagian).Am avut de 3 ori esofagita gr 1-2.Multumesc anticipat.

  Reply
 8. ana

  buna.am si eu o intrebare.sunt insarcinata,29 de saptamani.la ecografia din saptamana 28 fatul a fost diagnosticat cu hernie diaframala,stomacelul si intestinele sunt deasupra diafragmei.in afara de asta pana la moment fatul se dezvolta in norma.cum e posibil ca pana acum medicii nu au observat hernia?unde se poate efectua interventia chirurgicala pentru indreptarea acestei hernii?ce cumplicatii mai raman dupa interventie?mersi anticipat de ras.

  Reply
 9. inda

  Buna ziua.
  dupa aproape un an si jumatate de reflux gastroesofagian pe care l-am ignorat si tratat cu antiacide (dar si esomeprazol – 1 luna, la recomandarea unui medic internist, timp in care a disparut total, dar a reaparut la 2-3 zile dupa incetarea tratamentului), am facut un examen cu bariu (am vrut sa evit endoscopia). Diagnostic – reflux gastroesofagian masiv cantitativ, cu imagine de hernie hiatala prin alunecare, cu sac herniar de dimensiuni de 4/5 cm, cu largirea hiatusului pana la 5cm. Dar si bulbita edematoasa cu tranzit intolerant, accelerat (insa specialistul care mi-a recomandat ex. cu bariu s-a uitat pe radiografie si a zis ca el nu „vede” ulcerul). Deodacmdata am revenit la esomeprazol, insa mi s-a spus ca hernia nu se vindeca si ca la un moment dat va trebui operata. Am 33 de ani, in ultimii 10 ani am dus o viata complet nesanatoasa, recunosc si din cauza profesiei pe care o am si care implica deplasari, program de viata neregulat, stres, nopti nedormite, party-uri etc. Nici acum nu stiu daca pot schimba total stilul de viata dintr-odata, cum ar fi de pilda sa ma las total de fumat.
  Vroiam sa va intreb:
  1. Credeti ca e necesara si o endoscopie? Sau deocamdata e suficient examenul cu bariu? (imi e teama sa nu fie ceva mai grav, insa probabil ca e din cauza faptului ca sunt ipohondra)
  2. Dupa incetarea tratamentului, simptomele vor reveni? Daca da (asa cum banuiesc), e necesara acum interventia chirurgicala/ cat mai pot astepta?
  3. Ce riscuri implica interventia? Se poate face la MedLife sau recomandati in alta parte?
  Multumesc.

  Reply
 10. Sonia

  Fiti amabiil va rog. Am 21 ani, de cateva luni am dureri la nivelul stomacului…si cand mananc, si cand beau apa…de altfel stomacul ma doare si de nu mananc. Azi mi-am facut o endoscopie. Dna Dr mi-a dat rezultatul dar nimic mai mult. Hernie hiatala axiala. acum nu stiu ce sa fac in continoare. HP-negativ. Am vaaut ca restul au mentionat dimensiuni …eu nu stiu. Eu am solicitat endoscopia pt ca aparte ca sunt dureri permanente, cateodata sunt extrem de severe. momentan iau ranitidina. Ar trebui sa iau altceva? este nevoie de un tratament de 3 luni?Problema e ca in orasul in care locuiesc momentan calitatea serv medicale e la pamant.Multumesc!

  Reply
 11. liviu

  buna ziua
  am 44 ani si de pe la varsta de 20 ani am probleme cu stomacul arsuri groaznice si cate odata si dureri am facut multe endoscopii si rezultatul a fost hernie hiatala 3 cm problema este ca cat fac tratament ma simt bine cum ma opresc incep arsurile groaznice ma trezesc si noaptea cu acid pana in gat si dupa aia am si dureri in gat
  nu fumez nu beau alcool tin regim si totusi nu se opresc arsurile

  Reply
  • Dr. Gabriel MATEI

   Buna ziua,
   Va astept la o consultatie in Calea Grivitei nr. 365 – MedLife/Life Memorial Hospital, pentru a discuta despre posibilitatile terapeutice in acest caz.
   Cu stima,
   Dr. Gabriel Matei

   Reply
 12. Leonte Tudor

  In urma cu 37 de ani am fost operat de ulcer duodenal prin practicarea vagotomiei troculare si piloro-plastiei. Unul din efectele nedorite ale acestei operatii a fost si este distensia stomacului care se umple de gaze si apasa aupra diafragmului, consecinta imediata fiind tulburarile de ritm cardiac, in mod special in pozita culcat. Pe fondul scaderii accentuate a ritmului cardiac, in medie 40 batai pe minut, aparitia distensiei provoca fibilatia iar soluta a fost un implnt cardiac DDR. In felul acesta am rezolvat o parte din problema, in sensul ca au disparut fibrilatiile pe fondul distensiei. Distensia continua insa se se produca si estimez ca stomcaul meu produce circa 50 litri de aer in 24 de ore. Presupun ca dn cauza distensiei, in zona sectiunii nervului vag s-a produs o ruptura a diafragmului. Simptomele sunt durerile de tip mecanic din dreptul rebordului costal, exact in punctul in care e inceputul inciziei operatiei de care vorbeam la inceput. Un timp am urmat tratament petru reflux gastro-esofagian, dar cred ca nu a fost necesar intrucat foarte rare au fost cazurile in care continutul stomacal sa patrunda in esofag. In prezent, desi ritmul cardiac este stabilizat de stimulator, se produc destul de frecvant tulburari de ritm cardiac si respirator, senzatia de stomac plin, durei in rebordul costal la apelcare. Apelez la bunavointa dvs. pentru un sfat. Cu stima. Tudor Leonte

  Reply
  • Dr. Gabriel MATEI

   Buna ziua,
   Trebuie sa faceti un examen endoscopic sa vedem daca este prezenta hernia hiatala si ce dimensiuni are aceasta.
   Daca este prezenta, va astept la o consultatie sa discutam despre ce se poate face in acest caz.
   O zi buna!

   Reply
 13. ana stoica

  bunä ziua sint ana am 50 ani am fost diagnosticatä in 2009 cu reflux gastro esofagian hernie hiatalä de 1,5cmm si duodenite bulbare poate nu am tradus f corect endoscopia am facutö in italia cu un tratament de lansoprazol 15 mgr de 3 ori pe zi si motilium fac trat de 2 ori pe an da acum mä sce trebuie intiimt f räu trebie operatie si cit mä costä ce trebuie op prima datä hernia s au duodenul

  Reply
 14. daniela ripa

  buna ziua,am fost diagnosticata ci hernie hiatala paraesofagiana foarte mare,mi s a prescris nexium40mg dimineata si ranitidina 300mg seara,mentionez ca sunt 3 saptamini ma simt putin mai bine dar mi s a zis sa nu beau apa multa,eu inainte beam 2l pe zi acum doar o cana,va rog sa mi spuneti daca pot sa maninc ciorbe,supe sau sa beau macar apa…va multumesc

  Reply
 15. bota ramona

  Am fost diagnosticata cu hernie duodenala la care a inceput si o durere abdominala in partile laterale atit in dreapta cit si in stinga pe care nu le aveam la inceput sunt si o persoana cu constipatie o fi de la hernie su poate fi colonul durerea se schinba cind pe dreapta cind pe stinga apare si durere in gura stomacului va rog ajutatima VA MULTUMESC ANTICIPAT

  Reply
 16. stan doina

  dg.gastrita antrala
  GERD.
  HERNIE HIATALA.
  REFLUX GASTRO-ESOFAGIAN MASIV DATORITA UNEI HERNII HIATALE 34 CM DE LA ARCADA DENTARA,
  astept un e-mail cum ma pot trata.
  Cu stima,

  Reply
 17. Adrian

  Buna ziua,
  Am extrasistole, in special dupa mese, cand ma simt uneori balonat. Medicul cardiolog a stabilit ca ele se produc din cauze extracardiace, printre care a indicat si o posibila hernie hiatala. As vrea sa va intreb daca, intr-adevar, hernia hiatala (faptul ca o portiune a stomacului poate aluneca in torace), hiperaciditatea, refluxul, pot fi responsabile de producerea extrasistolelor.
  Va multumesc pentru un eventual raspuns.

  Reply
 18. Cami

  Buna ziua. Sunt insarcinata in saptamana 29 si am hernie hiatala descoperita de vreo 3 ani. Dorinta mea este sa nasc natural, e prima nastere, insa medicul ginecolog mi-a spus ca riscul de a face stop cardiac este foarte mare din cauza ca imi v-a iesi, din cauza presiunii, stomacul prin hernie si imi v-a face compresie pe inima. Este adevarat sau nu? Chiar nu pot sa nasc natural?

  Reply
 19. cata

  Buna ziua am fost diagnosticat cu ,,Hernie Hiatala Axiala Moderata,; ,Esofagita Clasa A Los Angeles,; Gastrita Corporala Eroziv Hemoragica ,; Gastrita Antrala Eritematoasa ; Duodenita si Bulbita Acuta .As dori sa stiu daca trebuie operatie momentan is sub tratament cu Motiliu 3 pe zi Nexium 2 pe zi Venter 4 pe zi si sunt mai bine. De 2 saptamani am inceput tratamentul as vrea sa stiu daca trebuie operatie. Va multumesc anticipat si astept raspuns.

  Reply
 20. Mihaela Artene

  Buna ziua
  De vreo 3-4 ani ma confrunt cu urmatoarea problema: dimineata tusesc foarte tare, parca inghit mereu secretii, senzatia ca ma sufoc pe tot parcursul zilei, dupa ce mananc un fel de mancare parca as fi mancat 10 portii nu una si sunt mereu obosita( am 45 de ani)
  In acest timp am facut tot felul de investigatii (endoscopii ORL, digestiva, investigatii la plamani) unde am fost diagnosticata cu : ulcer duodenal, gastrita eroziva, hernie hiatala(nu foarte mare) , hipotiroidie . Am facut tratament cu esomeprazol (3 luni) si pentru tiroida ( 6 luni) fac in continuare dar tot ma simt rau.
  Ce as putea sa fac ca sa pot duce o viata normala.
  Apelez la bunavointa dumneavoastra pentru un sfat! Multumesc din suflet. Mihaela

  Reply
  • burlacu petruta

   va rog din suflet sa imi spuneti care a fostrezultatul investigatiilor dvs, Si mama are aceleasi simptome, tuse , inghite secretii , senzatie de ceva in gat care nu se rupe.

   Reply
 21. sorin

  Am 20 de ani si am fost diagnosticat cu hernie hiatala axiala mica…insa am dificultati de a inghiti, nod in gat, refluxuri continue! Iau de 3 luni controloc si gaviscon…si nu am vazut mai nici un rezultat! In urma operatiei in cat timp as putea face sport?(ridicarea de greutati de exemplu)

  Reply
 22. Daniela Ripa

  Buna ziua, va rog sa mi spune ti daca cu o hernia hiatala paraesofagiana de 5 cm..pot sa lucrez in cimp?…va multumesc

  Reply
 23. Martin iulya

  Domnule Dr.va rog sa ma ajutati cu un sfat.De 2 ani si cateva luni iau nexium 40 mg si motilium .Am reflux gastro si hernie hiatala gd.B 2,5 cm.Asa era in urma cu 2 ani.Arsurile s-au extompat insa exista zile sau saptamani cand reapar mai intens desi tin regim.Am f.mult acid iar de 1 saptamana ma doare stomacul.Sufar si de astm si folosesc ventolin.Fierea mi-a fost scoasa in urma cu 3 ani.Va rog sa imi spuneti ce sa fac ?Locuiesc in Timisoara insa as veni la dumneavoastra daca este necesar.Astept raspunsul d-tra in emailul meu si pe acest site.ammalia11@yahoo.com este adresa mea.Va multumesc anticipat.

  Reply
  • Dr. Gabriel MATEI

   Aveți indicație de intervenție chirurgicala laparoscopica. Trebuie să repetați endoscopia digestiva, dupa care programam intervenția chirurgicală. Va stau la dispoziție pentru detalii.
   Dr. Gabriel Matei

   Reply
   • Martin iulya

    Buna ziua!Multumesc pentru amabilitatea si raspunsul prompt.Lucrez in Germania de 1 luna.Doresc sa stiu cat costa operatia si eventualele cheltuieli pentru spitalizare.Sunt decisa sa vin in tara pentru investigatii,operatie.Eventual cateva detalii.Multumesc!

    Reply
  • Dr. Gabriel MATEI

   Va astept la o consultație în Calea Griviței nr 365, sector 1, București, Medlife pentru a discuta despre managementul acestei patologii.
   Cu stima, Dr. Gabriel Matei

   Reply
 24. mark

  Buna ziua, vreau sa Va intreb cam ce procent de reusite sunt daca ma operez de hernie hiatala. Conteaza si Valoarea ph -lui pacientului ? Daca ph este mare este f posibil sa trebuiasca sa ma operez din nou ? AM hernie hiatala de 4cm si cu tot cu Regim si medicamente nu ma simt bine.

  Reply
  • Dr. Gabriel MATEI

   Ph-metria esofagiana este pentru a diagnostica boala de reflux gastroesofagian. Daca tratamentul vu medicamente nu da rezultate, aveți indicație de intervenție chirurgicala laparoscopica. Va aștept la o consultație în Calea Griviței nr 365, Medlife.

   Reply
 25. sert serhat

  Buna ziua!
  am fost diagnosticat cu hernie hiatala alunecare 2 cm dupa endoscopie digestiva.am citit comentarile de mai sus si sa inteleg ca nu trece cu medicament sau dieta.as vrea sa stiu sa nu pierd timp si sa fac operatie.este necesar sau mai astept si fac dieata meddcament etc.
  multumesc!

  Reply
 26. alina militaru

  Buna ziua,am hernie hiatala de 2 cm prin alunecare ,gastrita cronica iar colecistul are peretii hiperdensi incomplet inchis infundibular.Cel mai mult ma deranjeaza oboseala si somnolenta dupa masa in special dimineata,credeti ca poate sa fie de la hernia hiatala ,de 2 luni iau malox si motilium si ma bate gandul sa ma operez tocmai din cauza acestei oboseli.Ce parere aveti va rog sa ma ajutati m-am saturat sa ma plimb la doctori ma trimit de la unul la celalalt ptr ca spun ca hernia si ceea ce ammla bila nu da somnolenta si oboseala .MULTUMESC

  Reply
 27. kaoma

  Buna dimineata. acum o saptamana am facut endoscopie, deoare ce nu ma simteam bine, acid pana in gat. diagnosticu a fost o hernie hiatala. la mine acidul apare dupa ce mananc, dar daca beau apa imi revin.ironia ca fac tratament cu nexium pentru pentru doua luni de zile . intrebarea este.cu acest medicament henia se trateaza. sau trebuie sa ma operez. astept raspuns va rog frumos. si ma intereseaza operatia daca este facuta cu laser si cat ma costa.sunt din cta

  Reply
 28. Cristina

  Buna ziua,
  va scriu aceste randuri ,deoarece ma aflu intr-o situatie disperata pentru faptul ca mama a fost diagnosticata cu hernie hiatala,dar problema este ca a ajuns sa aiba zilnic crize de sufocare urmate de aparitia unei intoxicatii,daca asa pot s-o numesc,ajungand la spital in caz de urgenta.Mentionez ca a fost la Sp.Sfanta Maria ,acolo dandu-i-se acest diagnostic ,urmand un tratament medicamentos cu Motilium si Nexium.Va rog din suflet sa-mi dati un sfat.Multumesc!

  Reply
 29. Anca N

  Bună seara domnule doctor. De aproape 3 luni simt limba arzând și uneori mii de ințepături sub ea, dureri in gât in dreptul amigdalitelor (nefiind inflamate), senzație de inecare ca si cum aș avea ceva in gât iar la atingerea exterioară imi dă senzația de vomă. Am urmat următoarele investigații: analize sânge, tiroidă +ecografie,exudat faringian (2),ecografie la glandele salivare, toate ieșind bune. In final m-au trimis la endoscopie unde mi-au spus că am o mică hernie hiatală necomplicată. Vă rog din suflet să imi spuneți dacă aceste simptome au legătură cu hernia sau poate fi ceva mai rău? Mulțumesc anticipat.

  Reply
 30. Florin

  Buna ziua. Ajutati-ma va rog cu un sfat; am BRGE de vreo 3 ani cu perioade de simptome de aproximativ 1-2 luni dupa care fac tratament si ma lasa vreo 3 luni. Ce ma deranjeaza este ca la unele miscari din corp sau cand fac sport simt o zvacnire puternica in zona cardiei si senzatie de lipsa de aer. Alteori parca imi flutura ceva in capul pieptului. Aceste lovituri imi dau o stare de panica.
  Mentionez ca am facut control cardiologic si sunt sanatos cu inima. Ati mai intalnit asa ceva? Va rog dati-mi un sfat!

  Reply
 31. voicu

  Buna ziua,mama mea afost diagnosticata cu hernie hiatala permanenta.I s-a recomandat operatia laparoscopica,imi este teama pt.ea deoarece este cardiaca.D-vs ce parere aveti?Multumesc

  Reply
 32. mariana

  buna seara! anul trecut am avut o operatie in mediastinul posterior iar de atunci simt tot timpul durere in capul pieptului,din cand in cand stari de voma cu gust acru si am muschii abdomenului incordati probabil de la durere.E posibil ca in urma acestei operatii sa fi facut o hernie hiatala? Multumesc!

  Reply
 33. Emil

  dupa 2 ani a aparut o usturime in furca piptului 5 cm mai jos pe taietura pe dreapta si se continua cu durere pe sub coaste spre spate a fost operatie de punere a plasei jumatate din taietura partea de sus a ramas ca o rama cu noduri nu sa intins ce poate sa fie e nevoie de o alta operatie va multumesc emil nu ma pricep sa scriu ortografic va rog sa ma scuzati

  Reply
 34. Cristina

  Bună seara. În urma unui control endoscopic și a efectuării analizei cu bariu,am diagnostic de acalazie, cu propunere de operație. Cum boală este destul de rară ,nu am găsit foarte multe variante în ceea ce privește un medic ce m arbputea ajuta . Dumneavoastră efectuați în cadrul Medlife operații pt această afecțiune ? Va mulțumesc.

  Reply
 35. alina

  Buna. Mama mea a fost diagnosticata cu hernie hiatala axala medie de 6 cm .In plus trebuie sa se opereze si de colecist .Nu poate face operatie laparoscopica deoarce anterior ea a fost operata clasic la stomac. Intrebarea mea este : se pot face in acelasi timp cele doua interventii?Multumesc

  Reply
  • Dr. Gabriel MATEI

   Interventia chirurgicala laparoscopica nu este imposibila. Va aștept la o consultație în Calea Griviței nr 365, Medlife pentru a discuta despre intervenția chirurgicala.

   Reply
 36. cristian

  Buna ziua va rog sa imi sa imi raspundeti sincer la o hernie hiatala axiala de 1 cm plus B.R.G.E. si gastrita eritematoasa antrala necesita operatie???…Va multumesc si o zi deosebita va doresc

  Reply
 37. Simona

  Buna seara! Am fost diagnosticata cu mica hernie transhiatala acum 2 ani. Timp in care am acumulat 15 kg de atunci si simptomele s-au agravat. In sensul ca ma jeneaza seara, nu pot respira bine, nu pot dormi decat pe spate. Intrebarea mea este daca pot ramane insarcinata sau trebuie mai intai rezolvata hernia? Exista riscuri sa duc sarcina si hernia? Specific faptul ca acum 4 ani am suferit si o colecistectomie laparoscopica. Daca nu, la cat timp dupa operatie pot ramane insarcinata? Va multumesc! Si va doresc o zi frumoasa!

  Reply
 38. Daniela

  Buna ziua! Am 55 de ani si in urma endoscopiei am primit diagnosticul HGT (aprox. 3-4 cm). Intrebarile mele sunt daca poate fi considerata o hernie mare, daca e cazul unei interventii si care dintre variante (endoscopia, laparoscopică, operatie clasica) este in general recomandata raportat la varsta si marimea herniei.
  Va multumesc!

  Reply
 39. Alina

  Buna seara .La fel si eu am fost diagnosticata cu hernie hiatala axiala, am dureri care incep de sub stern si continua in spate, simt arsura in spate. Un doctor din Germania imi trimite pastile Nexium de 40 mg, le iau de 2 ori pe zi cu jum de ora inainte de mincare. Durerile nu inceteaza. Durerile sunt continue. E din cauza herniei? sau ar putea fi din alte cauze asociate?
  Va multumesc

  Reply
  • Dr. Gabriel MATEI

   Daca simptomatologia nu se ameliorează sub tratament, aveti indicație de intervenție chirurgicala.
   Va aștept la o consultație pentru a discuta despre aceasta patologie.
   Dr. Gabriel Matei
   0723 286 448

   Reply
 40. Codri Munteanu

  Buna ziua,
  Am 32 de ani. Recent am fost diagnosticat cu hernie transhiatala medie si BRGE non-eroziva. Simptomatologia de pana acum a fost atipica (raguseli din cand in cand). M-am consultat cu doi gastro-enterologi pana acum, ambii spunandu-mi ca nu imi recomanda interventia chirurgicala in aceasta etapa. Cu toate astea, in ultima perioada am avut palpitatii in cateva randuri. Nu am facut nici manometrie nici ph-metrie. M-am interesat despre intervetia chirurgicala si am inteles ca in ciuda ratei ridicate de succes in cazul interventiei laparoscopice, sunt sanse mari ( spre 40%) de recidiva a herniei, in timp ce in cazul interventiei clasice rata de recidiva este mai mica (10%) dar are posibilitati mai mari de complicatii si rata de mortalitate mai mare. As vrea, daca se poate opinia dumneavoastra. Multumiri.

  Reply
  • Dr. Gabriel MATEI

   Pentru pacienții tineri cu simptomatologie atipica este indicata intervenția chirurgicala laparoscopica. Intervenția chirurgicala clasica se realizează doar in clinicile unde nu se operează laparoscopic, motivele fiind variate.
   Dr. Gabriel Matei
   0723 286 448

   Reply
 41. marius Dan

  Am o hernie hiatala de mai multi anii si nu am reusit sa am curajul sa ma operez . As dori sa sa iau legatura cu dv sa aflu costul total al acestei interventi si perioada de spitalizare .

  Reply
 42. Ionut

  Buna ziua,am o hernie hiatala de 2 ani,gastrita cronica,problema sta in felul urmator:regim am tinut toata aceasta perioada cu fel si fel de tratamente,arsurile la stomac si starile de greata,uneori daca nu mananc dimineata si mananc mai tarziu,simt un nod in stomac ,si dupa ce mananc simt stomacul umflat,de acolo venind si starea de greata.si pe parcursul unei zile la fel.De 1 zi au mai aparut si probleme respiratorii,nu prea ma satur cu aer,ma simt sufocat cand trag aer in piept.As vrea sa-mi spune-ti macar cam de la ce vin problemele acestea,de la gastrita sau hernie hiatala? Ma voi programa si la dvs la o consultatie pentru a vorbi despre hernia hiatala ,operatie laparoscopica.etc

  Reply
 43. Vaelria Codin

  Am fost operată în 2004 de o hernie hiatală iar acum am aflat în urma unui ct o recidivă
  Am mai fost operată și în 2013 de o eventrație
  Hernie gastrică hiatală de alunecare cu dimensiuni axiale de 26/30mm
  Eventrație abdominală supraombilicală pe linia mediană (diametrul transvers 26mm) cu conținut grasos ansă ileală aderentă la peretele abdominal anterior la nivelul transei chirurgicale, stază ileală la acest nivel. În urma operației din 2013 deoarece organismul nu mi-a acceptat firele am făcut granulom timp de un an și două luni am mers permanent la spital pentru pansament deoarece nu se închidea s-a intervenit chirurgical și mi-a curățat firele după care s-a închis operația dar la cîteva luni s-a rupt mușchiul din nou și mă aflu în situația prezentată mai sus. Vă mulțumesc frumos și aștept un răspuns de la dv

  Reply
 44. Mihaela

  Am o hernie hiatala de 5 cm.si am lipsa de fier si calciu si nu reusesc sa il aduc la normal .Va rog sa imi apuneti este de la hernie?Si ce trebuie facut?

  Reply
 45. graure florin

  buna ziua dl. dr..
  tatal meu a fost diagnosticat acum o luna cu : 1.hernie diafragmatica fara obstructie sau gangrena, 2 . boala reflux gastro esofagian, ulcer duodenal.Durerile se manifeta in partea dreapta in dreptul apendicelui. Necesita intereventie chirurgicala sau medicamentatie.

  Reply
 46. Ungur

  Buna ziua,
  Am 59 de ani si am BRGE si hernie hiatala mica (3 cm) care imi provoaca arsuri esofagiene foarte puternice. Desi tin regim si iau medicamente antiacide durerile au devenit permanente si se accentueaaza dupa mese (am mari dificultati la inghitire).
  Necazul mare este ca sufar de depresie si sunt dependent de antidepresive si somnifere.
  Va rog sa-mi spuneti daca este posibila o operatie in cazul meu. Multumesc

  Reply
 47. Sonia Verti

  Buna ziua. Durerea in stern dupa masa, care dureaza aproape toata ziua, senzatia ca ramane mancarea in gat si nu inainteaza, trebuind sa o’imping’ (dar fara succes, caci ramane tot in esofag) cu lichide, ar putea fi o problema? Sau pur si simplu sa astept pana trece, poate o fi pasagera… Uneori, desi rar, si lichidele trec greu, ca si cum mi s-ar ingusta brusc faringele sau esofagul. Nu ma panicheaza, m-am obisnuit de ceva vreme cu senzatia asta, doar ca acum s-a spuprapus, de cateva luni, si cu o tuse care nu prea mai trece, pana la voma, si pentru care folosesc deja sprayuri.

  Reply
 48. Savulescu Marian

  Buna ziua. Am făcut câteva analize și am fost depistat cu anemie feripriva ,dupa care am continuat investigatiile medicale cu un CT (computer tomograf) si ca rezultat mi-a ieșit ….voluminoasa herniere hiatala,cu 1/2 din corpul gastric,ce este situat retrocardic…..menționez ca nu ma doare nimic , Ce ma sfătuiți sa fac? Vă mulțumesc frumos și aștept un răspuns de la dumneavoastră.

  Reply
 49. dana

  Buna ziua !am 28 de ani si am fost diagnosticata cu cardiomiopatie hipertrofica nonobstructiva in 2010 in urma unui control uzual,boala fiind complect asimptomatica pana in septembrie 2016 cand am fost diagnosticata si cu o hernie hiatala ,gastrita eritematoasa corporeala ,gastrita eritematoasa-eroziva antrala si ulcer gastric !din septembrie pana in acum am avut 3 episoase de fibrilatie atriala ,care sau instalat imediat dupa ce am mancat ,avand o senzatie de plenitudine in stomac!
  Din fibrilatie am iesit prin conversie ,am facut investicatii cardiologice la timisoara ,bucuresti si au spus ca boala nu e atat de avansata incat sa imi determine fibrilatiile!Intrebarea mea este poate hernia hiatala contribuie la provocarea fibrilatiei?daca sunt paranoica va rog sa ma scuzati dar va rog sa imi dati un raspuns!

  Reply
 50. Maria

  Buna ziua,
  Tatal meu este diagnosticat cu:
  – stomac usor ascensionat cu aspect de mica hernie hiatala;
  – multiple adenopatii situate la nivelul placii inghinale, 10-12 mm, cu aspect reactiv-inflamator, necompresive pe pediculul vascular iliac extern;
  – multiple adenopatii situate la nivelul subinghinal in trigonul Scarpa, 10-11 mm;
  – la manevra Valsalva protruzeaza peritoneul parietal si usor ansele anterale; Canal inghinal cu aspect parietal dilacerat.
  – mici adenopatii inghinale drepte , 3-6 mm, rare, cu caracter inflamator-reactiv.

  Pentru acest dignoastic este necesara opratia chirurgicala, laparoscopica sau tratament medicamentos.

  Multumesc,

  Reply
 51. Alexandru

  Buna seara Domnule Doctor,
  In urma unei endoscopii facute iunie 2016 am fost descoperit cu hernie diafragmatica fara obstructie sau gangrena, esofagita gradA, mica HGTH si esofag Barrett…
  Ma sperie aceasta hernie diafragmatica…nu stiu daca trebuie operata sau cum se rezolva…
  Astazi am fost la urgenta pentru o durere acuta toracica…nu stiu cu ce sa o asociez deoarece am refuzat radiografie ptr ca am facuto acum o luna…in afar de sange alte investigatii nu mi sau facut ….
  A spus ca am nevralgie intercostala…insa eu sun speriat sa nu am ceva grav la jonctiunea esofagului…desi nu am dureri cand trece mancarea..sau sa nu se datoreze acestei hernii diafragmatice…
  Durerile au mai scazut un pic in intensitate..
  Intro saptamana doua urmeaza sa fac din nou endoscopie…
  Ce parere aveti despre aceasta hernie diafragmatica…cat este de periculoada si ce trebuie facut

  Reply
  • Dr. Gabriel MATEI

   Diagnosticul de hernie hiatala, boala de reflux gastro esofagian, esofag Barret impune intervenția chirurgicala.
   Va aștept la o consultație pentru a discuta despre aceasta patologie.
   Dr. Gabriel Matei
   Chirurgie Laparoscopica Avansata
   0723 286 448

   Reply
 52. Marilena mary

  Buna seara am si eu o întrebare din anul 2007 am fost diagnosticata cu hernie hiatală si esofagita de reflux … mi sa prescris metroclopramid și omeprazol sau omeran și sa țin regim! Problema este ca am luat tratament cam 2 luni și după nimic ! Mi-am mai revenit o perioada pt ca vomitam foarte des … dar acum după câțiva ani mai ales după ce am născut acum un an am început sa am noduri in gât cam 30 minute sau o ora și când stau pe spate o perioada de timp ma pomenesc cu niște dureri din capu pieptului puternice cu radiere spre plămâni și ma tine câteva ore ! Va rog dacă se poate sa îmi Spune-ți este grav??? Va multumesc! Va precizez ca nu sunt in țara ci in uk ! Ce ma sfatuiti

  Reply
 53. Alina

  Buna ziua!In anul 2012 diagnosticul dnei doctor gastroenterolog dupa efectuarea endoscopiei a fost hernie hiatala prin alunecare de mici dimensiuni si BRGE.De atunci,tratamentul este nelipsit :inhibitori de pompa de protoni(controloc sau esomeprazol terapia sau helides,etc),motilium,oroperidys,pepsane (gel sau capsule),nospa la nevoie.Simptomatologia nu s-a schimbat,alternand durerile acute cu disconfortul la nivelul stomacului si esofagului.Stomacul este tot timpul umflat ca un balon.Regurgitarile acide imi irita gatul,uneori ragusesc si tusesc indiferent de momentul zilei.De multe ori se accentueaza dupa ce mananc(indiferent ce mananc) si noaptea (desi dorm pe doua perne).In urma cu cateva luni am vomitat sange ,iar dupa inca o endoscopie am fost diagnosticata si cu esofagita si tratata in plus cu ulcamed si epirax.In cele doua luni de tratament am simtit o usoara ameliorare a durerilor, in schimb aveam reactii adverse:durerile de cap si ametelile se accentuasera,vertij si stari puternice de greata,slabisem circa 4-5 kg si mancam foarte putin.Dupa cele doua luni de tratament si regim(eliminand la sfatul dnei dr.ceea ce constatam ca nu imi face bine)am revenit cu toate starile de dinainte,doar ca starile de greata si uneori cu voma dimineata si seara in special au devenit mai frecvente si uneori si cu firisoare de sange.Am incercat sa tratam si anemia feriptiva,starea generala nefiind prea buna,avand o stare de oboseala constanta si ameteli frecvente,insa cu prea mic succes deoarece stomacul nu prea tolereaza fierul,iar pe cel pe care l-a tolerat nu s-au vazut rezultatele nici in analize si nici in starea mea generala.Sfatuiti-ma,va rog,ce sa fac pt ca in acesti 5 ani nu au fost ameliorari semnificative,insa s-au inmultit diagnosticele desi am luat tratamentul recomandat fara intrerupere.Intr-un an si jumatate am facut 2 endoscopii ambele cu sedare pt ca altfel nu le mai pot face.Am incercat pe scurt sa va prezint „povestea mea”.Acum am 40 de ani.Multumesc!Astept cu deosebit interes recomandarea dvs!

  Reply
  • Dr. Gabriel MATEI Post author

   Bună ziua,
   Hernia hiatala complicata cu esofagita si boala de reflux gastro esofagian are indicație de intervenție chirurgicala laparoscopica.
   Va stau la dispoziție pentru orice alte informații legate de aceasta patologie.
   Dr. Gabriel Matei
   Chirurgie Laparoscopica Avansata
   0723 286 448
   http://www.gabimatei.ro

   Reply
   • Alina

    Va multumesc pt promptitudinea dvs.As indrazni insa sa va intreb :cand imi fac curaj sa vin la dvs(eu sunt din Bacau) care sunt pasii si procedurile care trebuiesc facute pana in momentul interventiei chirurgicale si ce inseamna ca si durata si costuri.Multumesc.

    Reply
 54. Neagu ionela

  Buna dimineata
  Am si eu o intrebare, acum 1 an si jumatate am fost operata de colecist. Simptomele erau nod in gat senzatie de voma, greata, lipsa poftei de mancare. Dupa operatie au inceput durerile la stomac si arsurile. La 6 luni de la operatie am facut endoscopie unde nu a iesit nimic decat reflux biliar in stomac, la alte 6 luni am repetat-o iar rez a fost helicobacter pilory , gastrita si esofagita tipA. Acum cateva zile am refacut-o iar rezultatul a fost hernie hiatala prin alunecare aprox2cm esofagita tip A si stomacul iritat. Intrebarea mea este de la ce am favut-o?
  Faptul ca am fost operata de colecist a declansat dezvoltarea acestei probleme?
  In trecut am avut si o operatie de chist hidatic hepatic.
  Ma sperie gandul operatiei.
  Pot ramane insarcinata?
  Daca simptomele dispar ele pot reaparea?
  Multumesc mult

  Reply
 55. Neagu ionela

  Buna dimineata si multumesc pt raspuns. As vrea sa stiu care sunt sansele ca operatia sa fie facuta laparoscopica in conditiile in care in prezent am doua operatii clasice chist hidatic si colecist.
  Va multumesc.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *