Eventratia

hernies-2gEventratia apare atunci cand slabirea rezistentei musculaturii abdominale (persoane care au avut una sau mai multe interventii chirurgicale abdominale) permite iesirea structurilor din cavitatea abdominala prin defectul parietal creat –apare umflatura sub piele, care poate fi reductibila sau nu, dureroasa, sensibila.

CINE ESTE PREDISPUS SA FACA EVENTRATIE?
Eventratiile apar frecvent la persoanele supraponderale si la femeile gravide, tusitori cronici sau cei care depun munca fizica intensa (ridicare de greutati frecventa), sportivii de performanta, riscul creste odata cu avansarea in varsta atunci cand poate apare si adenomul de prostate (dificultatea de a urina este factor favorizant al herniei prin solicitarea intensa a musculaturii abdominale), toate aceste categorii avand in antecedent mai mult de o operatie in sfera abdominala.

TIPURI DE EVENTRATIE
a) eventratia reductibila este cea mai frecventa forma, in care umflatura ce apare la nivelul plagii postoperatorii anterioare dispare cand pacientul este in pozitie orizontala.
b) eventratia incarcerata manifestata atunci cand umflatura ce apare la nivelul plagii postoperatorii anterioare nu mai intra in cavitatea abdominala. Pacientii din aceasta categorie trebuie neaparat sa consulte medicul specialist chirurg.
c) eventratia strangulata este atunci cand continutul sacului de eventratie (ansa de intestin subtire sau gros) este ischemiat, nu mai este vascularizat. Este o urgenta chirurgicala si trebuie operata imediat.

TRATAMENTUL EVENTRATIEI
Cand este necesar tratamentul chirurgical al eventratiei?
a) Hernia incizionala (eventratia) dupa ce este diagnosticata, interventia chirurgicala este necesara pentru a preveni complicarea acestei patologii (incarcerarea,strangularea).
b) Urgenta chirurgicala majora este eventratia strangulata – cu semne clinice de ocluzie intestinala (varsaturi, lipsa tranzitului intestinal, dureri abdominale intense si difuze, abdomen destins)

Cura chirurgicala a eventratiei
Interventia chirurgicala pentru eventratie se realizeaza cu anestezie rahidiana sau anestezie generala.

Tratamentul chirurgical prin abord laparoscopic
Dupa ce pacientul este anesteziat (anestezie generala), interventia incepe prin realizarea a trei miniincizii, se realizeaza pneumoperitoneul (se introduce CO2 in caviatea abdominala pentru o vizualizare buna si pentru a avea camera de lucru), se introduc instrumentele de lucru si un laparoscop (un instrument care are o camera video si o sursa de lumina).
Se repereaza sacul de eventratie care este tras in cavitatea abdominala iar defectul peretelui abdominal este acoperit cu o plasa, permanenta si care impiedica sacul de eventratie sa iasa. Dupa pozitionarea plasei, aceasta se fixeaza cu capse resorbabile, instrumentele se scot, iar inciziile se sutureaza. Aceasta interventie chirurgicala, de obicei, nu necesita drenaj. Detalii despre abordul laparoscopic -aici

Tratamentul chirurgical – prin abord deschis Rives-Stoppaopen-onlay-step3
Dupa ce pacientul este anesteziat, interventia incepe prin realizarea unei incizii la nivelul defectului parietal, se evidentiaza sacul de eventratie care este introdus in cavitatea abdominala iar defectul peretelui abdominal este acoperit cu o plasa de intarire, permanenta si care impiedica sacul de eventratie sa iasa.
Plasa este montata retromuscular, inaintea tecii posterioare a muschilor drepti abdominali, procedeu Rives-Stoppa sau properitoneal. Dupa pozitionarea plasei, ea se fixeaza cu fire de sutura din acelasi material cu plasa sau se lipeste cu un gel special. Aceasta interventie chirurgicala, de obicei, nu necesita drenaj, iar ca ultim timp operator se realizeaza sutura tegumentului cu fir intradermic,resorbabil.

EXTERNAREA
Se face la 24 de ore la operatie, daca evolutia postoperatorie este favorabila, si nu este grevata de aparitia complicatiilor (durere, hemoragii, infectii, etc.) – intr-un procent mic de cazuri.

RECUPERAREA DUPA OPERATIE
Majoritatea pacientilor se intorc la activitatea normala dupa cel mult doua saptamani. In prima saptamana, persista o sensibilitate dureroasa la nivelul plagii postoperatorii.
Activitatile care necesita prudenta imediat dupa operatia de eventratie (se recomanda purtarea unui brau abdominal) sunt ridicatul din pat, stranutatul si tusea.
Firele de sutura sunt scoase la 7 zile postoperator, iar daca sunt din material absorbabil nu necesita extragere.

23,390 total views, 38 views today

23,391 total views, 39 views today

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

12 comments on “Eventratia

 1. geoginel on said:

  Buna ziua domnule doctor am si eu o problema care mă supără .Pe data de 20.04.2011 m-am operat de hernie inghinala stg. metoda clasica la 6 zile de la oparatie m-ia aparut o umflatură (ca dimensiunea unei corcoduşe) sub operatie. Am fost la medicul care m-a operat, mi-a scos firele şi mi-a zis că nu-i nimica´ (m-a intrebat daca am facut ceva efort,i-am zis ca nu inafara de mersul pe jos) Cat timp dureaza pana se absoarbe acea umflatură (are consistenta unei pietre, si ma doare doar daca apas tare pe ea).
  Vă mulţumesc anticipat si aş dori un răspuns fie pe mail, sau comment!

 2. Johny on said:

  Stimate Domnule Doctor,in iulie 2010 am suferit o interventie chirurgicala abdominala ca ultima solutie in urma unei grave hemoragii interne.Am fost operat pentru depistarea locului sangerarii deoarece examenul endoscopic nu a dat rezultate.Problema de fapt a fost undeva la esofag,deci am fost taiat degeaba.Nu asta e problema,multumesc lui Dumnezeu si doamnei doctor Eliza Gangone de la Fundeni, dar dupa ceva timp de la operatie (recunosc am facut ceva efort fizic datorita serviciului)mi-a aparut o umflatura pe operatie care nu este dureroasa, doar ingrijoratoare si urata.Spuneti-mi va rog ce ar putea fi si cum as putea scapa de ea.Cu respect

 3. Goguta Eugen Armand on said:

  Buna ziua
  In 2004 am suferit 4 operatii de pancreas,in urma carora am ramas cu o fistula ce s-a inchis in mod natural in 2006.In noiembrie acelasi an eventratia a fost rezolvata prin insertia unei plase. Dupa aprox.6 luni a aparut un abces median,cam pe la mijlocul plasei care a spart si de atunci „gaura” de piele se mareste costant.In acest moment are aprox.20mm/8mm.Plasa este la vedere.Intrucat sunt slab (62 kg. la 182 cm),iar in zona rupturii plasa face o cuta inspre exterior, mi s-a spus in mod costant ca nu se poate coase pentru ca pielea prea subtire n-ar suporta interventia si astfel ruptura s-ar mari. De o saptamana a aparut a doua ruptura, mai sus cu 3 cm.,tot pe zona mediana. Sunt decis sa fac ceva,dar nu stiu ce si cui sa ma adresez. Locuiesc in Petrosani. Va rog daca puteti sa ma ajutati cu un sfat. Multumesc.
  Cu stima,
  ARMAND GOGUTA.

  • Buna ziua,
   Va astept la o consultatie, in Calea Grivitei nr. 365, Bucuresti, sector 1, MedLife, unde putem discuta despre posibilitatea unei interventii chirurgicale a acestei eventratii recidivate.
   Dr. Gabriel Matei

 4. pacuraru elena on said:

  in 2010 pe 6 decembrie am extirpat fierea parascopic,pe 5ianuarie2011o alta operatie extirpandu-misetoate organele genitale,si pe15 februarie a aceluiasi an din nou operatie -ocluzie. la ceva timp cam la 2-3 cm. de buric in partea stanga mi-a aparut o umflatura ce ma supara.am efectuat o ecografie abdominala si mi sa spus ca e o evertratie de circa3-4cm.se poate sa mi se faca din nou o alta operatie?

  • Bună ziua,
   Va aștept la o consultatie, in Calea Grivitei nr. 365 – MedLife, unde putem vorbi despre posibilitatile terapeutice, in acest caz. Eventratia reprezintă o patologie chirurgicala care se poate complica – incarcerare, strangulare, motiv pentru care nu este bine sa o lasati asa.

 5. Florica on said:

  dupa o operatie de eventratie pe muschiul de la apendice care am fost operat in urma cu 10 ani durerile care au fost inainte de operatie le am si acuma . Dr. care a facut interventia a zis ca situatia este rezolvata . Ce investigatii sa mai fac pentru a descoperii cauza?

 6. mihaela stefan on said:

  IBuna seara,daca imi permiteti dl. Dr,am si eu o problema,acum 3 luni am fost operata de eventratie postoperatorie dupa mai multe interventii in trecut,hernie ombilicala,apoi am tot facut granuloame de fir suprainfectate si dupa cum am scris si mai sus aceasta din urma eventratie postoperatorie,problema mea acum este aceeasi am dureri foarte mari. In zona operTiei si unt disperata ca nu stiu ce am si de unde zceste dureri,poate ma puteti dv ajuta cu un sfat va rog din suflet.

 7. Mihaela on said:

  Buna ziua.
  Am si eu o nelamurire. In urma cu un an si jumatete am nascut prin cezariana. Desi am slabit am o burta considerabila. pe deasupra cand incordez muschii burtii se observa o umflatura deasupra ombilicului. Umflatura, dupa nastere era considerabila, acum s-a mai micsorat. Credeti ca as putea avea eventratie?

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*